Voor een goede discussie over de ontwikkeling van het Houtplein in Haarlem zijn cijfers van belang. Hiervoor hebben wij dan ook een factsheet opgesteld. Voor ons onderzoek hebben wij gebruik gemaakt van publiekelijk beschikbare informatie, waaronder: gemeentebestuur.haarlem.nl, wiki.ovinnederland.nl en connexxion.nl.

Link factsheet Houtplein

 

 

OV in Haarlem loopt vast

Door de grote hoeveelheid bussen en het enorme formaat daarvan lopen de Haarlemse wegen vol. Dit betekent dat reizigers met de bus in de ‘busfile’ staan. Gelet op de prognose van het aantal bussen en dat er straks met 24 meter bussen wordt gereden zal dit probleem nog groter worden als al deze bussen over dezelfde route blijven rijden. Dit zal mensen niet motiveren om het OV te nemen. Belangrijk daarom dat er snel aan oplossingen wordt gewerkt om Haarlem bereikbaar te houden.

Hoeveel bussen kan het Houtplein aan?

Op het Houtplein rijden 1186 bussen per dag. Ten opzichte van 2012 is het aantal bussen gestegen. In 2012 reden er in de spits 72 bussen per uur over het Houtplein tegenover 88 bussen nu. De prognose is dat dit stijgt naar 103 bussen per uur. Het formaat van de bussen neemt daarbij toe van 18 meter naar 24 meter.

Reizigers Houtplein

Volgens tellingen van de gemeente stappen 2697 reizigers in op het Houtplein. Van een 3-tal kleinere lijnen is het aantal instappers onbekend, maar het totaal aantal instappers zal de 3000 niet overschrijden (op 1186 bussen). Het percentage dat lopend komt is onbekend. Dat er veel mensen op de fiets naar de haltes gaan is te zien aan de grote hoeveelheid geparkeerde fietsen rondom de haltes.

 

Dieselbussen

Connexion heeft vlak voor de dag van de duurzaamheid bekend gemaakt dat bus 346 ‘ook op de langere termijn een dieselbuslijn blijft’. Gezien de milieuproblematiek en de verminderde acceptatie van diesel geen goede zaak voor een concessie die dec 2017 is ingegaan. Voor de andere diesellijnen wordt in hetzelfde artikel aangegeven dat er afspraken zijn over teruglevering als ze overtollig worden. Wanneer zijn deze bussen overtollig?