Vandaag staat een groot artikel in het Haarlems Dagblad over hoe we als Haarlem werk kunnen gaan maken van duurzaam en veilig openbaar vervoer in Haarlem. “We moeten op een 21 eeuwse manier gaan nadenken over het openbaar vervoer. Als je dat niet doet, dreigt Haarlem een aanhangsel te worden in de Metropoolregio Amsterdam. Daar gaat de aandacht nu vooral uit naar de Schiphol-corridor, de as tussen Leiden en Almere.” Dit terwijl de problematiek in Haarlem groot is. Haarlem moet weer op de kaart worden gezet, zodat de provincie en de rijksoverheid ook gaan investeren in het openbaar vervoer van Haarlem en omstreken. Samen met ‘De Stekker in Haarlem’ presenteren wij aanstaande dinsdag een nieuwe visie op openbaar vervoer in Haarlem.

De huidige inrichting van het openbaar vervoer zorgt er voor dat er aan de ene kant geen ruimte meer is voor de verdere groei en aan de andere kant het leefklimaat in de stad er ernstig wordt aangetast. Nu al zorgt het grote aantal bussen ervoor dat in de stad busfiles ontstaan met grote verkeersonveilige situaties. Meer bussen gaat dus niet meer lukken. Daarnaast staan deze bussen ook nog eens in de ochtendspits vaak in de file op de A9 en de A10. Daardoor duurt een reis vanaf station Haarlem naar Amsterdam Zuid 50 minuten met de XXL dubbeldekker bus en maar 34 minuten als je op de trein stapt.

Voor fietsers is het niet veilig

We moeten afstappen van het oude denken. Het denken in 12 lijnen die over 2 zware busroutes door de stad rijden is geen hoogwaardige openbaar vervoer. Waarom zoveel lijnen dezelfde route laten afleggen? Kan dit niet slimmer en efficiënter? Om Haarlem leefbaar en bereikbaar te houden moeten we nu werken aan een systeemsprong. Als Actieplatform Bus-kruit jagen wij het denken over duurzame en toekomstbestendige oplossingen aan. Zo zorgen we niet alleen voor een Haarlem waar het fijn wonen is, maar kunnen we er tevens voor zorgen dat forensen die nu nog gebruik maken van de auto worden verleid om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Dinsdag 27 november
17.00 – 18.00 uur
ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
toegang gratis