De gemeente Haarlem heeft een onderzoek “Onderzoek trillingen busbanen in Haarlem” laten uitvoeren door faam assetmanagement. Op de website van de uitvoerder staat het volgende:

Het project
Trillingen door bussen veroorzaken veel overlast in Haarlem. De gemeente Haarlem vroeg de opdrachtgever (dat alle asfaltwegen binnen de gemeente verzorgt) daarom om onderzoek te laten doen: hoe zou deze trillingshinder kunnen worden verminderd? In opdracht van onze klant deden we onderzoek naar de busroutes in Haarlem en naar de daaraan gekoppelde beeldkwaliteit van het asfalt. Doel van het onderzoek: inzicht krijgen in de kosten van het weer ‘op niveau’ brengen van de busroutes, zodat de gemeente vervolgens een gerichte keuze zou kunnen maken voor het vervolg.

Dit onderzoek is uitgevoegd in 2016 – 2017 toen de nieuwe grotere en zwaardere bussen nog niet door de smalle straten van de binnenstad reden. Toen al was dus duidelijk dat trillingen door bussen veel overlast veroorzaken in Haarlem. Het lijkt ons verstandig om dit onderzoek nogmaals uit te voeren, want de overlast is alleen maar toegenomen.